середу, 4 березня 2015 р.

Екскурс в історію











  Цікаво, що всі вважають – день 8 березня – Міжнародний Жіночий День існував завжди, і наші пращури чоловічої статі ще в стародавні часи вітали своїх обраниць і улюблених бабусь, і дочок з цим святом, надаючи знаки уваги. Саме в цей день розкуповуються всі квіти в магазинах, а жіночі сувеніри закінчуються задовго до цього. Але як і з чого почалося святкування Жіночого дня і чому саме 8 березня?


   Сучасне святкування Міжнародного жіночого дня відрізняється від його початкового призначення. Колись воно мало на меті утвердити принципи гендерної рівності. Зараз це просто свято весни, ніжності, жіночої краси, це зайвий привід приділити увагу найдорожчим жінкам. Це свято відзначають в ООН. В Україні і ще деяких країнах воно навіть має статус державного.
  Ми пропонує зробити невеликий  екскурс в історію.


1857
    Текстильниці міста Нью-Йорк навесні 1857 року пройшли «маршем порожніх каструль» по центру Манхеттена, висуваючи в своїх вимогах рівні права для жінок, збільшення заробітної плати і поліпшення умов праці. Людей, природно, розігнали, проте шум навколо ще стояв довго, через незвичайність демонстрації. Цю демонстрацію назвали “Жіночим днем” …


  Минуло більше 50 років, і в 1908 році в останню неділю лютого, сотні тисяч жінок були на вулицях Нью-Йорка. Демонстрація, була приурочена до дня жінок 1857 року. Вони знову виступили проти жахливих умов праці, проти праці дітей і вимагали виборчого голосу. Наказ розігнати демонстрацію отримала поліція, яка пустила в хід навіть шланги з холодною водою.
  У 1909 «Жіночий День» знову ж був відзначений страйками і маршами жінок. У 1910 році феміністки і соціалістки провели цей День вже по всій країні. У цьому ж році, але трохи пізніше, делегатки поїхали із Сполучених Штатів Америки в Копенгаген на II Міжнародну Конференцію жінок-соціалістів, там же зустрілися з Цеткін …
  Клара Цеткін була так натхненна діями “американських соціалістичних сестер», що запропонувала їм на конференції поставити питання про те, щоб у всьому світі жінки обрали один певний день, коли вони зможуть залучати думку громадськості до своїх вимог. У конференції брали участь більше 100 жінок з понад 17 країн світу. Вони дуже гаряче підтримали таку пропозицію поіменним голосуванням. Так і виник Міжнародний день жінок у боротьбі за рівноправність: політичну, економічну і соціальну.



  Свято жінок існувало ще у Древньому Римі. Стосувалося воно як вільних жінок, так і рабинь. Вільні жінки у цей день отримували подарунки, їх вітали і шанували, а рабиням влаштовували додатковий вихідний день.


  Сучасний Міжнародний жіночий день розпочинає свою історію з 1910 року, коли у Копенгагені пройшла друга Міжнародна конференція працюючих жінок. Саме на ній було висунуто ідею святкування такого дня. Пропозицію внесла Клара Цеткін – лідер жіночої групи демократичної партії Німеччини. Метою заснування такого свята на той час була боротьба жінок за свої права. Незважаючи на підтримку такої пропозиції, на цій конференції остаточної дати свята встановлено не було.


  Вперше Міжнародний жіночий день відзначався 19 березня. Це відбулося 1911 року у Австрії, Данії, Німеччині і Швейцарії. Тоді пройшли багатолюдні демонстрації з вимогами надання прав жінкам.
Офіційного статусу «Міжнародного жіночого дня» свято набуло після рішення ООН у 1945 році. Проте міжнародним воно так і не стало. Великого поширення це свято набуло в країнах колишнього Радянського Союзу. Тут, активно засновуючи власні свята, радянські діячі у 1965 році зробили 8 березня державним вихідним днем.
  Вихідним днем Міжнародний жіночий день є у 28 країнах. В інших країнах його відзначають також вельми активно, проте без надання статусу державного свята.
У таких країнах як Китай, Мадагаскар, Непал і Македонія Міжнародний жіночий день є святом тільки для жінок. Для чоловіків це звичайний буденний робочий день.


  Є люди, які вважають, що насправді 8 березня не міжнародне свято. Але ж ще в 1977 році ООН прийняла резолюцію 32/142 і закликала всі країни світу проголосити 8 березня Міжнародним Жіночим Днем – Міжнародним Днем боротьби за жіночі права. До цих пір цей день оголошений національним вихідним днем ​​в республіках :Китаї, Гвінеї-Бісау, Анголі, Буркіна-Фасо, Македонії, Камбоджі, Конго (в цій країні свято носить назву свята конголезьких жінок), Непалі, Монголії, Лаосі, Північній Кореї і Уганді. Цікаво, що в Сирії 8 березня святкується як День Революції, в Ліберії ж як День пам’яті полеглих.
Так і з'явився  Міжнародний Жіночий день.

З наступаючим святом, дорогі наші жінки! Щастя вам!