четвер, 26 березня 2015 р.

Літературний калейдоскоп.



"О, Книго! Мудрості святине! Народу й роду берегине".


     Доброго дня, дорогі читачі. Запрошую вас поговорити про книги. Чи  задумувались ви, яке місце у вашому житті займає книга, як треба її берегти і шанувати? Герої наших улюблених книг завжди з нами. Вони дуже різні.




  Так у всі часи книга була в пошані. Український народ здавна поважав книгу – це невичерпне джерело знань і склав про неї та про читання багато прислів’їв та приказок. Ось деякі із них:          «Книга робить людину мудрішою»; «Читання годує розум»; «Одна хороша книга краще тисяч скарбів»; «Книги не люблять коли їх почитають, а люблять коли їх читають»; «Читати не думаючи, те саме, що їсти не пережовуючи»; «Подивись, що він читає, і ти дізнаєшся, хто він»!


   Книга – мудрий друг, який, не вміючи говорити, розказує про незвичайні пригоди і подорожі, про чудеса, про навколишній світ. Нерідко книга, прочитана вами в дитинстві, залишається в пам'яті на все життя.


   Колись давно-давно на землі не було книжок, бо люди ще не вміли їх робити. „Сторінками” найдавніших книжок були камені, стіни печер, сокири, вояцькі щити. Писали на всьому, бо ж не було тоді ані паперу, ані пер чи олівців.


   Далі люди додумалися писати на глині, яку потім сушили й випалювали на вогні. Та хіба на глиняних сторінках-цеглинах багато напишеш? А щоб взяти в дорогу 2-3 такі книги потрібен був віз. З часом люди навчилися робити книги з тонкої козячої або телячої шкіри. Але ці книги були дуже дорогі. На
виготовлення однієї книжки потрібні були шкури з цілої череди телят.
   У далекій Африці на берегах повноводних річок простягнулися нескінченні зарослі болотяної рослини – папірусу. Писали на сухих стеблах папірусу. Писати було зручно, але такі книги швидко ламалися і розсипалися.
   Справжній папір, що на ньому пишуть зараз люди, навчилися робити 2 тисячі років тому. Тоді книги писали вручну. Але це було дуже довго і важко – одну книжку переписували іноді кілька років.
   Минуло ще багато часу, поки з’явилися друковані книжки. Тепер книга всюди поруч з нами. Вона - наш друг і порадник.













Ось так книжки з’явилися на світ,
Цікавий шлях вони пройшли віками.
Пролинуло земних багато літ,
Як книжка опинилась перед нами.
Така, як зараз на столі лежить.
Легка, красива, звична, паперова.
А час нестримно в космосі летить
І щось мінятись, певно, буде знову.
Можливо, книжка змінить власний вид,
Сторінки не стиратимуться вічно.
Та поки на Землі живе наш людський рід,
То й книжка буде жити – це логічно.