четвер, 12 березня 2015 р.

Шевченківські читання


«Твій біль, твою любов, Кобзарю, дозволь до серця прихилити».


   Т.Г. Шевченко великий український народний поет. Життя нашого генія таке дивне, що слухаючи про нього, можна було б сказати, що це якась легенда, коли б усе те не було правдою.

   Дата 9 березня 1814 року памятна в  історії української літератури. Тоді, темної ночі, перед світанком, у селі Моринцях на Звенигородщині, у хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгарда, блиснув єдиний на все село вогник: народилася нова панові кріпацька душа, а Україні її Великий співець Тарас Шевченко. Безрадісним було дитинство Тараса. Тяжке кріпацьке життя. Був він і пастухом, і кухарчуком, і козачком, тобто слугою у пана.

   Тарас Григорович Шевченко прожив усього 47 років, із яких 24 роки був у кріпацтві. 10 років мучився у солдатській неволі на засланні і всього 13 років був вільною людиною.
   Всього 13 років волі

   Минуло вже багато з дня народження славного сина України, але в багатьох  українських родинах ви бачите прикрашений вишитим рушником портрет Кобзаря. Він  -  як   член сімї , як найдорожча людина.
В день народження Т.Шевченка дорослі і діти йдуть до його памятника, щоб поставити свічку, покласти квіти, почитати його вірші, поспівати пісні, вшанувати великого Кобзаря.

   Поезія Т.Г. Шевченка стала нетлінною частиною духовного буття українського народу. Т.Г. Шевченко для нас це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть. З чого черпають сили й надії.

   Минають віки, стираються написи на камені, тліють книги, руйнуються будівлі, але слово Шевченка живе і вічне. Вивчаймо його, думаймо над його істиною, виконуймо його заповіти, які посилав він синам свого народу. І серед них найперший і найголовніший:
Свою Україну любіть,
Любіть її Во время люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.

   З нагоди 201 річниці від дня народження, в нашій бібліотеці  відбулися Шевченківські читання. Їх учасниками стали наші найменші читачі.
   Метою  заходу є розширення  знань  учнів про життя і творчість Т.Г. Шевченка. Розвивати мислення, творчу уяву, активність, працювати над виразністю читання. Виховувати пошану та любов до свого народу.