понеділок, 28 грудня 2015 р.

Калейдоскоп періодики

Чудова преса на всі інтереси.

    Періодичні видання не тільки інформаційний засіб, а і джерело всебічного розвитку дитячого кругозору.      «Періодика, періодична преса: видання, що виходять друком регулярно, через певні визначені проміжки часу», - так пояснює це слово «Новий тлумачний словник». Перша газета з’явилася 1300 років тому в Стародавньому Китаї і мала назву «Новини столиці». В Україні перша газета з’явилася у Львові у 1749 році. Зараз в нашій країні друкується дуже багато газет і журналів. А розібратися у цьому великому розмаїтті періодичних видань вам допоможе  «Каталог видань України», такий своєрідний журнал про журнали та газети, які видаються в Україні і які можна передплатити самому у відділеннях Укрпошти.    Про газети і журнали, які видаються в інших країнах, ви зможете дізнатись із Каталога видань зарубіжних країн.

    Кожен день, у будь-яку погоду, в усі будинки приходять свіжі газети. З них ми дізнаємось про новини та події, які відбуваються в світі. Головна особливість газети – оперативність. Вона швидко відгукується на всі події в житті держави, людей і відображає це на своїх сторінках. Найважливіші статті  друкуються на першій шпальті чи полосі. Разом з газетами та журналами до нас у дім приходять незвичайні люди: поети, композитори, вчені, винахідники, мандрівники, політичні діячі та інші.

   Наша бібліотека передплачує такі газети: «Уманська зоря», «Добрий господар»,  «Задавака», «Журавлик».


      «Уманська зоря» заснована в березні 1919 року і до цього часу інформує нас про всі важливі події, що відбуваються в місті та районі.
«Добрий господар» - всеукраїнська газета публікує багато цікавого матеріалу. Як бути добрим господарем в своїй оселі та на дачній ділянці, що можна зробити власними руками та багато іншого можна дізнатися зі сторінок газет, яких всього 24.
     «Задавака» може стати твоїм найкращим другом. Газета виходить двічі на місяць. Цікаві новини, цікаві факти, спорт, зустрічі з відомими людьми – нашими сучасниками, поради для дівчаток, рубрика «Hand made» - все це чекає на тебе на сторінках газети.


     «Журавлик» - газета видається в Харкові, виходить один раз на місяць. Це газета для дітей середнього шкільного віку. У ній друкуються статті з історії українського народу. Ти можеш стати і співавтором видання, бо газета має такі рубрики: «Творчість наших читачів», «Наша пошта», «З поштової скриньки».
  Особливість журналу – не швидкість подачі інформації, а її обґрунтованість. Журнальні статті детальні, там даються різні цікаві приклади, оцінки подій, більше подається фото та ілюстрованого матеріалу.
Цікавинки для дітей.
   Найбільший тираж, який мав колись український журнал для дорослих «Перець» - 3 млн. 300 тисяч примірників. Найбільшим тиражним журналом для дітей був журнал «Малятко» - 530 тис. примірників.

Ми познайомимо вас з деякими журналами, які наша бібліотека виписує для дітей.


     «Колосок» - науково-популярний журнал для дітей. Журнал містить такі рубрики: «Наука і техніка», «Жива природа», «Планета земля», «Проекти «Колоска». Журнал запрошує своїх читачів стати учасниками флешмобів у справі охорони природи, у фотоконкурсах.



    А ось так про себе розповідає  дитячий журнал «Барвінок». «Народився я у 1928 році в місті Києві. Назвали мене ім’ям весняної ніжної квітки. У мене красиві обкладинки, цікаві сторінки. Я виходжу в світ щомісяця і йду по всій Україні. На моїх сторінках ви знайдете те, чого немає в шкільних підручниках. Я порадую вас чудовими казками, оповіданнями, легендами, переказами, познайомлю з прикметами, прислів’ями, приказками, загадками, іграми. Я розвеселю вас у сумні години, підтримаю в час скрути, посію у ваших душах зерна добра, щирості, любові».


    «Яблунька» - пізнавально-ігрове видання для дітей та батьків. Журнал щиро привітає тебе з днем народження, розповість нову казку, дізнаєшся кмітливий ти чи ні в рубриці «Забави для кмітливих і допитливих», своїми власними руками зможеш зробити іграшку. Журнал запропонує тобі вивчати разом англійську мову. А якщо ти захочеш приготувати щось смачненьке, знайдеш рецепти на його сторінці в рубриці «Смакуйте на здоров’я», зможеш прийняти участь у вікторині та одержати приз. І все це доповнюється пречудовими світлинами.


     «Юная  леди» - журнал для дівчаток. Ти слідкуєш за модою, хочеш бути гарною і привабливою, мрієш побувати в Парижі, познайомитися з відомими рок-музикантами, кіноактрисами, більше узнати про хлопців, прочитати реальну історію, краще впізнати себе, поспілкуватися з психологом – тоді цей журнал для тебе.




      «Паросток» - журнал для дітей та юнацтва еколого-натуралістичного напрямку. Висвітлює на своїх сторінках дуже багато важливих тем стосовно медицини, астрономії, ботаніки, екології. Зі сторінок журналу ми можемо дізнатися про лікарські рослини, заповідні території України та національні парки інших країн, про видатних  вчених  в галузі природничих наук. Така рубрика, як  « У бібліотеці» познайомить тебе з ювілейними датами письменників та їх творами, а рубрика «Культура» розповість про відомих художників. Так Паросток №3 в статті «Ілля Рєпін: закоханий в Україну» розповідає про художника, його життя та творчість, про такі полотна як «Осінній букет» (портрет Віри Рєпіної), «Вечорниці», «Козаки пишуть листа турецькому султану»  і надає кольорові репродукції цих картин.
  Журнал запрошує тебе прийняти участь у конкурсі робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україна». Сторінки цього невеличкого журналу по об’єму і багатому по змісту повністю відповідають словам «Чудова преса на всі інтереси».


 "Жирафа  Рафа" всеукраїнський  розважально – пізнавальний журнал для дітей від 5 років. Молодшим читачам Рафа розповідає про таємниці природи, про нові техніки малювання, складання оригамі , як  готувати солодкі страви та багато іншого .

    «Жасмін» - журнал для сучасних дівчаток. Ти полюбляєш робити різні поробки,чи хочеш здивувати своїх друзів ексклюзивними подарунками, бажаєш сплести з бісеру троянди, виготовити бронзову вазу з простої скляної пляшки – все це, та ще багато цікавого для себе ти знайдеш на сторінках цього журналу.



   Юні друзі! Про все цікаве на планеті читайте в журналі та газеті.