четвер, 6 травня 2021 р.

День пам'яті і слави




       Наближається одне з найважливіших для країни свят - День Перемоги. Все далі йде від нас ця дата - 9 травня 1945 року. Наше мирне покоління не перейнято тим часом, тими надіями і страхами. А що означатиме для підростаючого покоління поняття Другої світової Війни? Як розповісти нашим дітям про цю Велику Війну? Як донести суть того, що відбувалося і викликати в маленькій душі почуття гордості, співчуття, шанування, патріотизму?
      Друга світова війна торкнулася долі не тільки мільйонів дорослих громадян нашої країни, але й дітей. Про участь підлітків у боротьбі із фашистськими окупантами розповідається в таких книгах.
Збанацький Ю. О. Лісова красуня: Повісті: Для серед. шк.віку/Іл. А. І. Резниченко, В. А. Евдокименко.- Переизд.-К.: Веселка,1987.-328с.:іл.
Герой повісті «Лісова красуня» п'ятнадцятирічний Гриць Цибар замінив на посту лісничого старшого брата, який пішов на фронт воювати з німцями. Відчуваючи свою громадянську відповідальність, хлопець вирішив негайно встановити зв'язок з партизанським загоном і запропонував командиру свою допомогу в організації переправи бійців через річку.


Збанацький Ю. О. Таємниця Соколиного бору : Повість. Для серед.шкіл. в./ Мал.А. Резниченко.- К.: Веселка,1985.-320 с.,іл.-(Звитяга).     
Темі патріотичного виховання підростаючого покоління, уславленню героїчних вчинків дітей у роки Другої світової війни Юрій Збанацький присвятив повість «Таємниця соколиного бору». Війна несподівано увірвалася у життя дітей прифронтового українського села. Мишко та його друзі Тимко і Сава — герої повісті «Таємниця Соколиного бору» — з перших місяців війни проти німецько-фашистських окупантів вирішили нещадно боротися з ворогом. Прагнення боротися з фашистськими загарбниками і помстися за смерть друга привели їх до партизанського загону. Разом з новим товаришем Васьком хлопці стали партизанськими зв'язними, вони розповсюджували листівки, передавали підпільникам листи і шифровки.
Як справжні партизани, хлопці тримали у секреті свою найбільшу таємницю, у найдорожчому для них лісі — Соколиному борі — вони влаштували підпільну землянку.


У повісті «Славко» автор знайомить читача з однойменним юним героєм, Славкою Покорським та його друзями — п'ятикласником Мицьком і восьмикласником Глеком. Підлітки надумали по одному звільняти в'язнів, яких кожного дня відправляли на роботу. Діти звільнили молодого лейтенанта Федька Бакуменка, сховавши його у підземеллі.

Близнець Віктор Семенович.
Землянка: Повість.-К.:Дніпро.1995. 166 с.
Відомий український письменник Віктор Близнець в повісті «Землянка» розповідає про життя села на Кіровоградщині в перший рік після фашистської окупації. Війна поклала на дитячі плечі героїв твору – Мишка, Вовки, Яшка, батьки яких воюють на фронті, - непосильний тягар: замінити дорослих, бути серйозною підмогою в сім’ї.



Ознайомитися детальніше з художніми творами про Другу світову війну ви можете завітавши до нашої бібліотеки.