суботу, 18 квітня 2015 р.

Екологічний вікенд


 "Ти повір, в природі все здоров'я  й радість нам несе".


  Українська природа... Така казкова, така тендітна 
  Згадаємо з вами. Що сонце, вітер, гори, ліси, моря, птахи, рибивсе це …. (природа). Це наше благо, наше багатство, наше здоровя Усе, що оточує нас, серед чого ми живемо це природа. Природа дає все необхідне для життя людей, тварин, рослинводу і повітря




   Природа потребує пос­тійної уваги, турботи. Ми повинні берегти природу, охо­роняти її багатства.

   Людина тісно повязана з природою. Адже говорять, що й людиною вона стала тоді, коли побачила різнобарвя природи, коли почула спів жайворонка, тьохкання соловя, коли відчула запахи квітів, а серед буйноцвіття дерев почула музику березового гаю.
  Мабуть найбiльшу насолоду i радiсть,
найпалкiшу любов  до рiдного краю,
до життя викликає спiлкування з природою.
Вона завжди чарувала i чарує, хвилювала i хвилює людину. Шепiт голубої води, зелених дiбров,
дзвiнкоголосий спiв пташок, запах
розмаїття квiтiв -
усе це дорога серцю, нi з чим не зрiвняна природа
рiдного краю.

   Щастя – це бути із природою, бачити її, говорити з нею – так писав більше ста років Лев Миколайович Толстой. От тільки природа в часи Толстого й навіть набагато пізніше, коли дітьми були наші дідусі і бабусі, оточувала людей зовсім інша, чим та, серед якої ми живемо зараз. 


  Ріки тоді спокійно несли в моря й океани свою прозору воду, ліси стояли такі дрімучі, а в блакитному небі ніщо, крім пташиних пісень, не порушувало тишу.


  А зовсім недавно ми зрозуміли, що всього цього: чистих рік і озер, дикого лісу, неораних степів, звірів і птахів – стає усе менше й менше. 20-21 століття принесло людству разом з потоком відкриттів і безліч проблем.
  На жаль, становище нашої екології дуже катастрофічне. Це виявляється в збідненності  флори і фауни. У природі "відбувається поступове звикання до небезпеки".

  У цьому вся  біда, що людина активно вторгається у природничі процеси оболонок Землі: видобуває мільйони з корисними копалинами, знищує тисячі гектарів лісу, забруднює води морів, і річок, викидає у повітря отруйні речовини. Однією з найважливіших екологічних проблем століття стало забруднення вод, яке спонукало  погіршення якості води рік і озер


  Печальні екологічні наслідки аварій на АЕС, відлуння Чорнобиля -   ще довго відбиватися на  здоров'ї людей.
 Отже самі люди  завдають великої шкоди природі, а водночас і своєму здоров'ї. Які ж тоді людині будувати свої відносини з природою? Кожна розумна людина своєю діяльністю повинна бережно відноситися до всьому живого на Землі, не відторгати себе від природи, а пам'ятати, що ти  її частка.

  Людина і природа… Вони завжди поєднані, і цей зв’язок дуже міцний. Адже, якщо замислитись, ми всі – діти природи, всі – її частина. Зараз настав вік технологічного прогресу. Люди все більше віддаляються від природи, нищать її заради територій, ресурсів – тобто, задля власної вигоди. Але мало хто замислюється над тим, що якщо ми знищимо природу – ми знищимо і, власне, саме людство.