пʼятницю, 7 березня 2014 р.

До 200-річчя Т.Г.Шевченка

"Слово, пісня,душа Кобзарева - ви окраса і 

сутність життя".



   9 березня 2014 року український народ відзначатиме 200 років від дня народження Т. Г. Шевченка.
   Ім’я,  святе для кожного українця. Життя нашого генія таке дивне, що слухаючи про нього , можна було б сказати, що це якась легенда, коли б усе не було правдою.


   Нелегка доля судилась поетові. Він був кріпаком – і став володарем у царстві духа, велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком – вказав нові , світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим.




   «Слово,пісня,душа Кобзарева –ви окраса і сутність життя» - тема  Шевченківського вечора , який разом з бібліотекою підготували і провели  учні 8-в класу школи   № 14 (класний керівник Білоус В.М.).




  Знову й знову проходять перед нами сторінки життя та творчості поета.
Звертаються до малого Тараса його батьки: мати(Сальнікова О.)  зі словами журби,що не змогла дати синові кращої долі та батько (Федорович Я.) з вірою та надією на краще майбутнє  для свого сина.




   Ведучими вечора були Байда Д.,Шеверський Р., Ковтонюк І.,ЖбанковаД.
У виконанні Кабаченко П.,Галицького В., Коломієць А.,Попик К., Сокоренко К., звучали вірші  «Доля» Т.Шевченка «Я тебе чекала роки й роки»,І.Драча, «Я – Шевченко» В.Коротича.




   Перед присутніми  (8-Б клас  ЗОШ №14), як живі постають його літературні герої: Катерина(Сокоренко К.), Наймичка (Мала К.), Лілея (Альфанова Д.).







   Неможливо уявити українську пісню без віршів Шевченка ,покладених на музику . Музичним супроводом  сценарію були пісні "Заповіт","Садок вишневий коло хати","Зацвіла в долині червона калина", "Бандуристе, орле сизий", "Реве та стогне Дніпр широкий"


.



                                                 Жива
                                                 Душа поетова святая,
                                                 Жива в святих своїх речах,
                                                 І ми, читая, оживаєм,
                                                 І чуєм Бога  в небесах.