середу, 26 березня 2014 р.

                        Книга - міст у світ знань.

                                             "В цю погожу березневу днину
                                              Бібліотека просить на гостину"

                                                    Літературний круїз.



   Бібліотека в стародавньому світі називалась красиво - "Аптека для душі" або "Притулок мудрості". У минулому цінні книги зберігалися в монастирях, їх приковували довжелезними ланцюгами до столів та полиць.
   Найменшою книгою в світі є "Кобзар". Створена вона українським майстром Сядристим. У книжці 12 сторінок і на кожній по 8 віршованих рядків. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна кінчиком загостреної волосини. Зшита книжка павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.



    Найбільша книга вийшла в світ в позаминулому столітті в 1832 році в Лондоні, її висота 5,7 метра, а ширина - 2,7 метра. Розмір букв 15см.



  Від самого винайдення писемності книга супроводжує людину. Наші пращури писали спочатку на стінах, потім винайшли глиняні таблички, далі папірус, і,нарешті, папір. Здавалося б, на цьому і спинитися можна, адже папір і зручний, і звичний. Та ні, прогрес, як відомо, не стоїть на місці. І наступним кроком у книжковій історії стали електронні книги.


       В цю погожу березневу днину наша бібліотека запросила дітей на відкриття Тижня дитячої та юнацької книги, який традиційно розпочинається з початком весняних шкільних канікул.


                                       Всіх ми хочем привітати,
                                       Всіх запрошуємо на свято.
                                       Буде усмішок багато,
                                       Буде радість, буде казка.
                                       То ж сідайте всі, будь ласка.

                                        Покажіть майстерність,
                                        Розум та кмітливість,
                                        Любов до мистецтва.
                                        У розмові - щирість.

                                         Хлопці та дівчата!
                                         Прошу позмагатись.
                                         Гуртом веселіше
                                         Грати та навчатись.


    На святі діти зустрілись з героями казки Х.К. Андерсена "Чого чоловік не забажає, все добре"(вистава лялькового театру "Колобок") і,сподіваємось, ще раз діти пересвідчились; багатство не так важливо, як злагода, любов і розуміння у сім'ї.



    Прийшли на зустріч зі своїми однолітками і герої повісті А.Ліндгрен Пеппі Довгапанчоха, Томмі та Аніка, (учні 5-кл. шк. №14 кл. керівник Очеретяна Л.М.)




      Діти стали учасниками конкурсів "Підбери пару",  "Сім раз відміряй - один відріж"; літературних вікторин "Упізнай героя", "Письменник чи ні"; аукціона  казкових предметів "Чудо - дерево"; хіт- парада улюблених книжок "Скажи мені, що ти читаєш, і я скажу, хто ти".


















     Переможці цих веселих та пізнавальних змагань отримали невеличкі призи.




     Дякуємо всім, хто завітав до нас. Бажаємо всім більше читати, любить літературу, а з часом стати її справжніми знавцями.