середу, 17 січня 2018 р.

Музична бібліохвиля

Щедрівочку заспіваймо!


 13 січня – Щедрий вечір. Парубки, хлопчики  звечора «водять   Меланку», тобто переодягаються в жіноче вбрання, жартують і «водять козу». Діти, зібравшись у гурти, з піснями-щедрівками відвідують сусідів, бажають їм здоров’я та щастя в Новому році. 
    І лунає по всій Україні від хати до хати чудовим мелодійним співом  маленьке українське диво:
Щедрик, щедрик, щедрівочка,
Прилетіла ластівочка,
Стала собі щебетати,
Господаря викликати…
   Відомий український композитор Микола Дмитрович Леонтович зробив величезний внесок не лише у розвиток української музичної культури, а й світової. Деякі з його обробок українських пісень стали всенародними, серед яких чи не найпопулярнішою  в усьому світі є пісня «Щедрик».

 Ця пісня в американців та західноєвропейців  стала Різдвяним гімном і отримала назву «Колядка дзвонів». Тендітний музичний подарунок світові від українця Миколи Леонтовича став прославляти народження Христа, насичувати людей світлою радістю.



   Напередодні Старого Нового року  лунала українська пісня світу і у нашій бібліотеці у виконанні  Дехтяр Маші і Шпирки Саші.
Уже майже століття українська «Щедрівка» мандрує з континенту на континент, з культури в культуру;  перелицьовується, приміряє різні жанри, жонглює голосами й інструментами, знімається в кіно.

  «Щедрик» є найбільшим внеском у світову популярну музичну культуру. Відкриває світу світлу  душу українського народу і нагадує світовій спільноті, що Україна є дуже важливим  чинником у розвитку світової культури.